ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Οξυτενή Κονδυλώματα (HPV)

Ο ιός HPV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί επίσης να μεταδοθεί από επαφή δέρμα με δέρμα, ακόμα και αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συνουσίας. Η χρήση προφύλαξης κατά την διάρκεια του σεξ παρέχει μεν κάποια προστασία, αλλά όχι πλήρη, μιας και το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή.

Αντιμετώπιση

Από τη στιγμή που κάποια ή κάποιος μολυνθεί από τον ιό, θα μείνει φορέας για το υπόλοιπο της ζωής του. Θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει. Αυτό που θεραπεύουμε είναι οι βλάβες που προκαλούνται από τον ιό (κονδυλώματα, αλλοιώσεις στον τράχηλο κλπ). Οι βλάβες μπορούν να καυτηριαστούν ή να αφαιρεθούν.  Έτσι, μειώνουμε το ιϊκό φορτίο και ο οργανισμός μας μπορεί με το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστείλει τον ιό. Όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μένει ο ιός ανενεργός και να μην προκαλέσει καμία βλάβη. Αν όμως πέσει η άμυνα του οργανισμού, είναι πιθανό να εμφανιστούν ή να ξαναεμφανιστούν βλάβες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο παρακάτω Link:

Κονδυλώματα

Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια οφείλεται στο γονόκοκκο ή ναϊσέρια της γονόρροιας και προσβάλλει τους βλεννογόνους των ανδρών και των γυναικών. Το πιο συνηθισμένο μέρος όπου εντοπίζεται στον άνδρα είναι η ουρήθρα όπου και προκαλεί την οξεία ή χρόνια ουρηθρίτιδα. Συνδέεται με έκκριση υγρού που μοιάζει με βλέννα από την ουρήθρα και προκαλεί έντονο πόνο και καύσος που συσχετίζονται ή όχι με την ούρηση.

Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

 

Χλαμύδια/Μυκόπλασμα /Ουρεόπλασμα

Είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι προκαλούν νοσηρότητα σε άντρες και γυναίκες, προσβάλλοντας,  κυρίως, άτομα νεότερης ηλικίας με έντονη σεξουαλική ζωή και συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

Το ουρεόπλασμα έχει βρεθεί σε περίπου 70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων. Τα ανδρικά συμπτώματα: διαφανείς ή πυώδεις εκκρίσεις από το πέος, τσούξιμο ή κνησμός κατά την ούρηση, πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις.

Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Σύφιλη

Πρόκειται για μια χρόνια λοίμωξη από το βακτήριο «τρεπόνημα το ωχρό», τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται από μια εβδομάδα μέχρι τρεις μήνες μετά την μετάδοση. Πρώτα, εμφανίζεται μια μεγάλη, ανοικτή πληγή, που ονομάζεται πρωτοπαθές έλκος. Είναι ανώδυνο και σχηματίζεται στο σημείο που ήρθε πρώτο σε επαφή με το βακτηρίδιο της σύφιλης. Στους άνδρες, το έλκος μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο πέος, στο εσωτερικό της ουρήθρας, ή στους όρχεις.

Η σύφιλη είναι πλέον πλήρως και εύκολα αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά